Otse põhisisu juurde

Martsipani-pohla kringel

Taigen:

0,675kg nisujahu
3/4 tl soola
0,040 kg pärm
0,113 kg suhkur
3 munakollast
0,112 kg või
0,300 l piima-keefiri segu
0,5 tl vaniljesuhkur

täidis:

0,150kg martsipan (Odense)
0,135 kg suhkur
0,054 kg munavalge
0,120 kg pohlad (külmutatud)

Streisel:

0,030kg nisujahu
0,015 kg suhkur
0,015kg või
0,003 kg küpsetuspulber
Määrimiseks muna, kaunistuseks tuhksuhkur.

Töö käik:


  • Tee eelkergitus- lahusta pärm käesoojas piima-keefiri segus, lisa kolmandik jahust. Sega hapukoorepaksune tainas, kata kilega ja jäta sooja kohta kerkima. Kerkinud eeltainas peab olema kerkinud kahekordseks ja tunda peaks olema alkoholilõhna. 
  • Seega valmis eeltaignale juurde munakollased, suhkrud, sool, toasoe või ja ülejäänud jahu.
  • Sega tainast seni kuni tainas on siidine ja lööb kaunsi külgedelt lahti.
  • Pane tainas kerkima (kerkimisaeg pikem, kui tavalisel kringlitainal).
  • Valmista täidis: sega martsipan, suhkur ja munavalge kreemiseks vahuks.
  • Rulli tainas jahusel laual riskülikukujuliselt lahti, määri täidis taignale ning raputa peale pohlad. 
  • Keera tainas rulli, tõsta küpsetusplaadile, lõika kääridega viilud (viilus jäta alt kinni), aseta viilud vaheldumisi ja vormi kringliks.
  • Lase kringlil kerkida. 
  • Valmista streisel: sega ained kokku ja näpi sõrmedega purutaignaks.
  • Enne küpsetamist määri munaga ja kata streisliga.
  • küpseta pöördõhuga 170C juures, kuni kringel on pealt helepruun ja tikuga katsudes tikk jääb kuivaks.
  • Kata tuhksuhkruga.

Märkused:

Minu arvates õnnestus hästi, kringel oli pehme ja piisavalt mahlane. Täidist oleks võinud veel rohkem olla.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Singipirukad pärmitaignast, 20tk

Tainas: 720g nisujahu 20g presspärm 60g suhkur 60g või 10g õli 40g muna 8g sool 360g vesi täidis: 300g sink 200g juust 44g õli 100g porru Töö käik: Valmistasin pärmitaigna: sega pärm, vesi, sõelu  nisujahuja sega sool, suhkuga, lisa või/õli ja muna. Sega kõik komponendis kokku. Vamistasin täidise: prae porru, sega juurde juust ja tükeldatud sink. Tainas kerkis kahekordse mahuni. Kaalusin taigna, jagasin võrdse kaaluga tükkideks (60g). Vormisin pallideks (pallitasin). Vormisin pallid lapikuks,  Kaalusin täidise, asetasin taignale (22g).  Vormisin pirukad.  Lasin kerkida, määrisin muna-vee seguga. Märkused: Täidist oli raske vormida, pudises. Kuna juustukogus oli suur, siis töidis sulas kokku ja töidise ja piruka vahel oli suur õhuvahe. Osad pirukad kerkisid üle, sest ahju mahtus korraga 7 pirukat. Tainas oli hästi vormitav, elastne. Pirukate maitse oli hea, järgmine kord lisaksin sideaineid täidisele (nt sulatatud juust) ...

Kaneelirullid haputaignast

Retept pärineb kokaraamatust E.Pärtel Küpsetaja käsiraamat tainas: 3,5dl piima 700g nisujahu 1dl suhkrut 1 muna 10g soola 50g aktiivset juuretist 100g võid. täidis: 100g võid 6sl suhkrut 2tl kaneeli töö käik: Sega tainaained omavahel, v.a või. Jätta tainas 30 minutiks ootele. Sõtku või peale seda taignasse. Jäta tainas 10h käärima. Rulli tainas lahti, määri täidis ja vormi saiad. Jätta kerkima 12h. Enne küpsetamist määrida lahtiklopitud munaga. Küpsetada 200C juures 12-15 minutit. Märkused: Haputaigna maitse oli pisut võõras. Tainas kerkis liiga vähe.

Nutella kringel

Nutella kringel Retsept on pärit kokaraamatust: E. Pärtel "Küpsetaja käsiraamat." Tainas: 0,5kg nisujahu 0,007kg kuivpärm 1 muna 0,065kg suhkur 0,1kg või, toasoe 0,150kg piim 0,5 tl sool täidis: 0,230kg Nutella kreem määrimiseks muna  Töö käik: Kaalu ained. Lahusta pärm käesoojas piimas, sega kuivainete hulka. Lisa või ja sega siidiseks taignaks. Lase tainas kerkida kahekordseks. Rulli tainas ristkülikukujuliseks, määri peale toasoe -nutella kreem.  Keera tainas rulli ja vormi kringliks. Lase kerkida, määri munaga. Küpseta 200C juures, kuni tikuga katsudes on küps. Märkused: Kergesti vormitav tainas rikkalik maitse.