Otse põhisisu juurde

Kihitatud pärmitaignast tähesaiad

Taigen:

0,5 kg nisujahu, tüüp 550
0,04-0,05 kg margariini/võid
0,04-0,05 kg suhkrut
0,225 l sooja vett /piima
0,025-0,1 kg muna (~.2 keskmist )
0,005 kg soola
0,05 kg pärmi
Kihitamiseks: 150 g võid või margariini
Katmiseks:
0,300kg küpsetuskindel kirsimoos
0,050kg mandlijahu

Töö käik:


  • Valmistada eelkergituseta pärmitainas ja kergitada umbes 1 h.
  • Jahuta tainas +20-22°C-ni.
  • Rasvaine peab olema sama temperatuuriga ja tainaga sama tihedusega.
  • Rullida tainas 1-2 cm paksuseks ristkülikuks.
  • Katta 2/3 tainast margariiniga, jätta äärest kuni 3 cm vabaks.
  • Tõsta tainas kokku nii, et 1/3 tainast, mis jäi ilma margariinita, jääb rasvainega kihtide vahele, nii tekib 3 kihti.
  • Vajutada tainaääred korralikult kinni.
  • Lasta tainal kaetult 20-25 min külmikus seista.
  • Keerata tainas lahtise äärega enda poole.
  • Rullida tainas kerge survega sama suureks, kui oli enne.
  • Lappida veel kord samamoodi kolmeks või neljaks kokku ja panna külma 15-30 min.
  • Enne vormimist rullida tainas 0,5-1 cm paksuseks ja vormida saiad.
  • Lasta kerkida ~20 minutit
  • Iga saia keskele panna moosi ja peale rautada mandlijahu.
  • Küpsetada 180C pöördõhuga.

Märkused:

  • Minul tuli margariin taigna vahelt välja nii taigna kihitamisel kui ka hiljem toodete vormimisel. Ilmselt ei olnud tainas ja margariin ühel temperatuuril. 
  • Kuna taignakihid "ujusid", siis oli raske tainast vormida ja lõigata.
  • Ma ise ei jäänud tulemusega rahule, kuigi maitse oli hea.
    Retsept ja õpetus on võetud: http://www.hkhk.edu.ee/eope/taignatooted/kihiline_prmitainas.html



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Singipirukad pärmitaignast, 20tk

Tainas: 720g nisujahu 20g presspärm 60g suhkur 60g või 10g õli 40g muna 8g sool 360g vesi täidis: 300g sink 200g juust 44g õli 100g porru Töö käik: Valmistasin pärmitaigna: sega pärm, vesi, sõelu  nisujahuja sega sool, suhkuga, lisa või/õli ja muna. Sega kõik komponendis kokku. Vamistasin täidise: prae porru, sega juurde juust ja tükeldatud sink. Tainas kerkis kahekordse mahuni. Kaalusin taigna, jagasin võrdse kaaluga tükkideks (60g). Vormisin pallideks (pallitasin). Vormisin pallid lapikuks,  Kaalusin täidise, asetasin taignale (22g).  Vormisin pirukad.  Lasin kerkida, määrisin muna-vee seguga. Märkused: Täidist oli raske vormida, pudises. Kuna juustukogus oli suur, siis töidis sulas kokku ja töidise ja piruka vahel oli suur õhuvahe. Osad pirukad kerkisid üle, sest ahju mahtus korraga 7 pirukat. Tainas oli hästi vormitav, elastne. Pirukate maitse oli hea, järgmine kord lisaksin sideaineid täidisele (nt sulatatud juust)

Nutella kringel

Nutella kringel Retsept on pärit kokaraamatust: E. Pärtel "Küpsetaja käsiraamat." Tainas: 0,5kg nisujahu 0,007kg kuivpärm 1 muna 0,065kg suhkur 0,1kg või, toasoe 0,150kg piim 0,5 tl sool täidis: 0,230kg Nutella kreem määrimiseks muna  Töö käik: Kaalu ained. Lahusta pärm käesoojas piimas, sega kuivainete hulka. Lisa või ja sega siidiseks taignaks. Lase tainas kerkida kahekordseks. Rulli tainas ristkülikukujuliseks, määri peale toasoe -nutella kreem.  Keera tainas rulli ja vormi kringliks. Lase kerkida, määri munaga. Küpseta 200C juures, kuni tikuga katsudes on küps. Märkused: Kergesti vormitav tainas rikkalik maitse.

Kaneelirullid haputaignast

Retept pärineb kokaraamatust E.Pärtel Küpsetaja käsiraamat tainas: 3,5dl piima 700g nisujahu 1dl suhkrut 1 muna 10g soola 50g aktiivset juuretist 100g võid. täidis: 100g võid 6sl suhkrut 2tl kaneeli töö käik: Sega tainaained omavahel, v.a või. Jätta tainas 30 minutiks ootele. Sõtku või peale seda taignasse. Jäta tainas 10h käärima. Rulli tainas lahti, määri täidis ja vormi saiad. Jätta kerkima 12h. Enne küpsetamist määrida lahtiklopitud munaga. Küpsetada 200C juures 12-15 minutit. Märkused: Haputaigna maitse oli pisut võõras. Tainas kerkis liiga vähe.