Otse põhisisu juurde

Martsipankattega tort, kaunistatud martsipankujuga.

Tainas:

2 muna
0,2kg suhkrut
0,15kg rapsiõli
0,18 l keefiri
0,03kg kakaopulber
0,21kg nisujahu
0,5tl sooda
1 tl küpsetuspulber
2 tl vaniljesuhkur

Täidis:

0,6kg magus vaniljemaitseline pakikohupiim
0,6 l vahukoor
2 spl suhkur
0,5 tl vaniljesuhkur
0,150 kg külmutatud vaarikad
0,1 l piim ( immutamiseks )

Kate:

0,3 kg martsipan
0,1 kg vahukoor
0,1 kg tume šokolaad

Kuju:

0,08 kg šokolaad
0,04 kg šokolaadiriis (hommikusöögikrõbinad)
0,1 kg martsipan

Töö käik:

  • Vahusta muna suhkrutega
  •  lisa õli ja keefir, sega ühtlaseks.
  • Lisa nisujahu, kakao, sooda ja küpsetuspulber, sega ühtlaseks.
  • Küpseta pöördõhuga 170C juures umbes 40 minutit. (26cm diameetriga ümmargune vorm)
  • jahuta. Jahtunud põhi lõika 4-ks kihiks.
  • Täidise jaoks vahusta vahukoor suhkrutega, lisa kohupiim ja vahusta ühtlaseks.
  • Immuta põhjad piimaga, määri põhjadele vahukoore-kohupiimakreem ja külmutatud vaarikad.
  • kata valmis tort šokolaadikreemiga
  • rulli martsipan lahti ja kata tort. Kaunista lõplikult (pitsiäär, lilled, nimetähed ja kuju).
  • Kuju valmistamiseks valmista torso, torso sisse panna sobiva pikkusega grilltikk. (torso valmistamiseks kasutasin spetsiaalset vormi). Lase torsol kuivada min 24h.
  • Maali torsole nägu (kasutasin toidumarkereid ja pulbervärve).
  • Valmista "seelik". sulata šokolaad, sega šokolaadiriisiga ning pane sobiva suurusega pokaali (minul ühekordne plastikust šampusepokaal). Jäta jahedasse hanguma.
  • Kui seelikukuju on hangunud, kata ühukese kihi šokolaadikreemiga.
  • Rulli lahti martsipan, lõika  21cm diameetriga ring. Aseta martsipan seelikukujule ja vormi seelikuvoldid.
  • Aseta torso seelikult, valmista kujule  kleidi ülaosa, käed ja juuksed. Jäta kuju veel kuivama.
Märkused:
Tordi kaal oli 2,4kg, kuju kaalus 0,220kg.
Jäin ise tulemusega rahule.Tort sai valmistatud jõulueelsel ajal ning kaunistused jäid küll suvised, aga väikese jõuluse alatooniga.
Kattemartsipani rullisin liiga ühukeseks ja tordile kandmisel tekkisid mõned lõhed. Õnneks tordikaunistustega sai defektid peita.


valmis kuju
valmis tort

Eespool vormist välja võtud värvimata torso,
 tagaplaanil värvitud torso (seda kasutasin kuju tegemiseks).



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Singipirukad pärmitaignast, 20tk

Tainas: 720g nisujahu 20g presspärm 60g suhkur 60g või 10g õli 40g muna 8g sool 360g vesi täidis: 300g sink 200g juust 44g õli 100g porru Töö käik: Valmistasin pärmitaigna: sega pärm, vesi, sõelu  nisujahuja sega sool, suhkuga, lisa või/õli ja muna. Sega kõik komponendis kokku. Vamistasin täidise: prae porru, sega juurde juust ja tükeldatud sink. Tainas kerkis kahekordse mahuni. Kaalusin taigna, jagasin võrdse kaaluga tükkideks (60g). Vormisin pallideks (pallitasin). Vormisin pallid lapikuks,  Kaalusin täidise, asetasin taignale (22g).  Vormisin pirukad.  Lasin kerkida, määrisin muna-vee seguga. Märkused: Täidist oli raske vormida, pudises. Kuna juustukogus oli suur, siis töidis sulas kokku ja töidise ja piruka vahel oli suur õhuvahe. Osad pirukad kerkisid üle, sest ahju mahtus korraga 7 pirukat. Tainas oli hästi vormitav, elastne. Pirukate maitse oli hea, järgmine kord lisaksin sideaineid täidisele (nt sulatatud juust)

Nutella kringel

Nutella kringel Retsept on pärit kokaraamatust: E. Pärtel "Küpsetaja käsiraamat." Tainas: 0,5kg nisujahu 0,007kg kuivpärm 1 muna 0,065kg suhkur 0,1kg või, toasoe 0,150kg piim 0,5 tl sool täidis: 0,230kg Nutella kreem määrimiseks muna  Töö käik: Kaalu ained. Lahusta pärm käesoojas piimas, sega kuivainete hulka. Lisa või ja sega siidiseks taignaks. Lase tainas kerkida kahekordseks. Rulli tainas ristkülikukujuliseks, määri peale toasoe -nutella kreem.  Keera tainas rulli ja vormi kringliks. Lase kerkida, määri munaga. Küpseta 200C juures, kuni tikuga katsudes on küps. Märkused: Kergesti vormitav tainas rikkalik maitse.

Rosinakringel kakaoglasuuriga

Tainas: 0,675 kg jahu 0,010 kg sool 0,068 kg pärm 0,030 kg suhkur 0,045 kg õli 0,338 kg vesi Täidis: 0,150kg või 0,3 kg rosin (leota vee-konjaki segus) 0,113 kg suhkur 0,023 kg kaneel Kate: 0,015 kgClaro pulber 0,06 kg suhkur 0,15 kg vesi Glasuur: 0,15 kg või 0,3 kg suhkur 0,09 kg piim 0,03 kg kakao 0,5 tl vaniljesuhkur 0,5 tl riivitud apelsinikoor Kaunistamiseks: mandlilaastud Töö käik: Kaalu ained. Lahusta pärm käesoojas vees, sega kuivainete hulka. Lisa õli ja sega siidiseks taignaks. Lase tainas kerkida kahekordseks. Rulli tainas ristkülikukujuliseks, määri peale toasoe või.  Raputa üle rosinatega, suru  kinni. Kata või ja rosinad kaneeli.suhkruseguga, suru kinni. Keera tainas rulli ja vormi kringliks. Lase kerkida. Küpseta 200C juures, kuni tikuga kautsudes on küps. Vakmista Claro: sega suhkur Claro pulbriga, sega keeva vee sisse ja segakuni lahus on muutunud selgeks. Hoia soojas. Valmista glasuur: pane potti glasuuri ained, kuumuta keemise