Otse põhisisu juurde

Õuna-karamelli tort


Tainas:


0,234 kg nisujahu
0,5 tl küpsetuspulber
0,75 tl sooda
1 tl kaneel
0,25 tl sool
0,5tl vaniljesuhkur
0,165 kg fariinsuhkur
0,081 kg õli
0,091 kg õunakaste (suhkruta)
0,084 kg koorekaramell
2 muna (M suurus)
0,180 kg pett
1 keskmine õun (puhastatud, tükeldatud)

kreem:

0,300kg suhkur
0,180 kg pett
0,255 kg või (170 g kuumutama, 85 g jäta hilisemaks)
0,5 tl sooda
1/3 tl sool
0,181 kg tuhksuhkur
0,5 tl vaniljesuhkur
0,400 kg toorjuurśt (Otto)
vahele: ilma suhkruta õunakaste (keetsin ise umbes 5 keskmise suurusega õunast)

Kaunistus: 

Greibisukaad, tükeldatud
mandliküpsised

Töö käik:


  • Taiga valmistamiseks: koori ja tükelda õun,
  •  sega kuivained ühes kausis,
  • sega õli ja fariinsuhkur ühtlaseks, lisa õunakaste, koorekaramell ja ükshaaval munad. Lisa ka pett ja sega ühtlaseks. Lisa jahu, õunatükid ning sega ühtlaseks.
  • jaota tainas 3-e 18cm diameetriga vormi (mina kasutasin ühekordseid fooliumvorme).
  • Küpseta 170C pöördõhuga, kuni tikuga katsudes on kuiv.
  • Kreemi valmistamiseks pane suurde potti (min 3L) pett, 170g võid, suhkur ja sooda.
  • Kuumuta, kuni segu on muutunud pruuniks, segu temperatuur peaks olema 115C.
  • Vispelda kuuma segu kuni segu on jahtunum.
  • Jätka vispeldamist, lisa juurde toasoe või, vanilje- ja tuhksuhkur. 
  • Minu maitsele jäi kreem liiga magus, eemaldasin umbes 1/3 kreemist ja 2/3 kreemile otsustasin lisada 400 g toorjuustu. See segu oli magususelt paras.
  • Lõika põhjad pooleks (3* kaheks pooleks, kokku 6 kihti), lao tordiringi sisse, määrides põhjadele kordamööda kreemi või õunakastet.
  • eemalda tordiring, määri küljed ja pealt kreemiga, silu. Pane külma (mina panin 12H).
  • Kaunista mandliküpsiste ja kuivatatud greibisukaadiga)

Märkused:

Retsept on pärit siit.
Tort kaalus 1kg 700g
Tegin retsepti järgi ja kreem ja tordipõhi tulid liiga magusad. Seetõttu asendasin osa kreemi (umbes 1/3, kreemi) 400g toorjuustuga. Kreem jäi toorjuustuga siidine ja magusus paras. Samuti lisasin osade kihtide vahele suhkruta õunakastet, aga selle maitse ei jäänud tunda kuid andis koogile mahlasust. Maitselt meenutas põhi veidi piparkooki.

Tort peale kokkupanemist

Lahtilõigatud torditükk

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Singipirukad pärmitaignast, 20tk

Tainas: 720g nisujahu 20g presspärm 60g suhkur 60g või 10g õli 40g muna 8g sool 360g vesi täidis: 300g sink 200g juust 44g õli 100g porru Töö käik: Valmistasin pärmitaigna: sega pärm, vesi, sõelu  nisujahuja sega sool, suhkuga, lisa või/õli ja muna. Sega kõik komponendis kokku. Vamistasin täidise: prae porru, sega juurde juust ja tükeldatud sink. Tainas kerkis kahekordse mahuni. Kaalusin taigna, jagasin võrdse kaaluga tükkideks (60g). Vormisin pallideks (pallitasin). Vormisin pallid lapikuks,  Kaalusin täidise, asetasin taignale (22g).  Vormisin pirukad.  Lasin kerkida, määrisin muna-vee seguga. Märkused: Täidist oli raske vormida, pudises. Kuna juustukogus oli suur, siis töidis sulas kokku ja töidise ja piruka vahel oli suur õhuvahe. Osad pirukad kerkisid üle, sest ahju mahtus korraga 7 pirukat. Tainas oli hästi vormitav, elastne. Pirukate maitse oli hea, järgmine kord lisaksin sideaineid täidisele (nt sulatatud juust)

Nutella kringel

Nutella kringel Retsept on pärit kokaraamatust: E. Pärtel "Küpsetaja käsiraamat." Tainas: 0,5kg nisujahu 0,007kg kuivpärm 1 muna 0,065kg suhkur 0,1kg või, toasoe 0,150kg piim 0,5 tl sool täidis: 0,230kg Nutella kreem määrimiseks muna  Töö käik: Kaalu ained. Lahusta pärm käesoojas piimas, sega kuivainete hulka. Lisa või ja sega siidiseks taignaks. Lase tainas kerkida kahekordseks. Rulli tainas ristkülikukujuliseks, määri peale toasoe -nutella kreem.  Keera tainas rulli ja vormi kringliks. Lase kerkida, määri munaga. Küpseta 200C juures, kuni tikuga katsudes on küps. Märkused: Kergesti vormitav tainas rikkalik maitse.

Rosinakringel kakaoglasuuriga

Tainas: 0,675 kg jahu 0,010 kg sool 0,068 kg pärm 0,030 kg suhkur 0,045 kg õli 0,338 kg vesi Täidis: 0,150kg või 0,3 kg rosin (leota vee-konjaki segus) 0,113 kg suhkur 0,023 kg kaneel Kate: 0,015 kgClaro pulber 0,06 kg suhkur 0,15 kg vesi Glasuur: 0,15 kg või 0,3 kg suhkur 0,09 kg piim 0,03 kg kakao 0,5 tl vaniljesuhkur 0,5 tl riivitud apelsinikoor Kaunistamiseks: mandlilaastud Töö käik: Kaalu ained. Lahusta pärm käesoojas vees, sega kuivainete hulka. Lisa õli ja sega siidiseks taignaks. Lase tainas kerkida kahekordseks. Rulli tainas ristkülikukujuliseks, määri peale toasoe või.  Raputa üle rosinatega, suru  kinni. Kata või ja rosinad kaneeli.suhkruseguga, suru kinni. Keera tainas rulli ja vormi kringliks. Lase kerkida. Küpseta 200C juures, kuni tikuga kautsudes on küps. Vakmista Claro: sega suhkur Claro pulbriga, sega keeva vee sisse ja segakuni lahus on muutunud selgeks. Hoia soojas. Valmista glasuur: pane potti glasuuri ained, kuumuta keemise