Tainas:
0,234 kg nisujahu
0,5 tl küpsetuspulber
0,75 tl sooda
1 tl kaneel
0,25 tl sool
0,5tl vaniljesuhkur
0,165 kg fariinsuhkur
0,081 kg õli
0,091 kg õunakaste (suhkruta)
0,084 kg koorekaramell
2 muna (M suurus)
0,180 kg pett
1 keskmine õun (puhastatud, tükeldatud)
kreem:
0,300kg suhkur0,180 kg pett
0,255 kg või (170 g kuumutama, 85 g jäta hilisemaks)
0,5 tl sooda
1/3 tl sool
0,181 kg tuhksuhkur
0,5 tl vaniljesuhkur
0,400 kg toorjuurśt (Otto)
vahele: ilma suhkruta õunakaste (keetsin ise umbes 5 keskmise suurusega õunast)
Kaunistus:
Greibisukaad, tükeldatudmandliküpsised
Töö käik:
- Taiga valmistamiseks: koori ja tükelda õun,
- sega kuivained ühes kausis,
- sega õli ja fariinsuhkur ühtlaseks, lisa õunakaste, koorekaramell ja ükshaaval munad. Lisa ka pett ja sega ühtlaseks. Lisa jahu, õunatükid ning sega ühtlaseks.
- jaota tainas 3-e 18cm diameetriga vormi (mina kasutasin ühekordseid fooliumvorme).
- Küpseta 170C pöördõhuga, kuni tikuga katsudes on kuiv.
- Kreemi valmistamiseks pane suurde potti (min 3L) pett, 170g võid, suhkur ja sooda.
- Kuumuta, kuni segu on muutunud pruuniks, segu temperatuur peaks olema 115C.
- Vispelda kuuma segu kuni segu on jahtunum.
- Jätka vispeldamist, lisa juurde toasoe või, vanilje- ja tuhksuhkur.
- Minu maitsele jäi kreem liiga magus, eemaldasin umbes 1/3 kreemist ja 2/3 kreemile otsustasin lisada 400 g toorjuustu. See segu oli magususelt paras.
- Lõika põhjad pooleks (3* kaheks pooleks, kokku 6 kihti), lao tordiringi sisse, määrides põhjadele kordamööda kreemi või õunakastet.
- eemalda tordiring, määri küljed ja pealt kreemiga, silu. Pane külma (mina panin 12H).
- Kaunista mandliküpsiste ja kuivatatud greibisukaadiga)
Märkused:
Retsept on pärit siit.Tort kaalus 1kg 700g
Tegin retsepti järgi ja kreem ja tordipõhi tulid liiga magusad. Seetõttu asendasin osa kreemi (umbes 1/3, kreemi) 400g toorjuustuga. Kreem jäi toorjuustuga siidine ja magusus paras. Samuti lisasin osade kihtide vahele suhkruta õunakastet, aga selle maitse ei jäänud tunda kuid andis koogile mahlasust. Maitselt meenutas põhi veidi piparkooki.
Tort peale kokkupanemist |
Lahtilõigatud torditükk |
Kommentaarid
Postita kommentaar