Otse põhisisu juurde

Sefiirikorvid

Korvikeste tainas:

0,075 kg külm või
0,140 kg nisujahu
0,040 kg suhkur
1 munakollane
sool

Sefiir:

0,140 kg munavalge
0,280 kg suhkur
0,090 kg vesi
0,005 kg sidrunhape

Täidis:

0,400kg ploomimoos
kaunistuseks nonparellid

Töö käik:

  • Tee korvikeste tainas: näpi külm või jahu, suhkru, soolaga pudiks. Lisa munakollane ja sõtku taignaks. Jäta tainas 15 minutiks jahedasse seisma.
  • rulli tainas lahti, aseta metallvormide peale, suru vormidele. Suru tainas vormidesse. 
  • küpseta 200C juures 7-8 minutit. 
  • eemalda korvikesed vormidest soojalt, jahuta.
  • Täida korvikesed moosiga.
  • Sefiiri valmistamiseks keeda siirup: pane suhkur ja vesi potti, kuumuta kergelt segades keemiseni. (Kui siirup hakkab keema ära rohkem sega.) Siirupit tuleb keeta kuni on 115C.
  • Kui siirup hakkab keema, vahusta munavalged tugevaks vahuks (mikser peab kogu aeg käima), kui siirup on valmis siis kalla aeglaselt vahu hulka. 
  • Mikserda  umbes 2 minutit, lisa sidrunihape.
  • Vahusta veel, kuni sefiir hakkab tegema "plärtsuvat" häält.
  • Pane kohe pritskotti ja täida korvikesed.
  • Kaunista nonparellidega.

Märkused:

Antud kogusest tuli 12 korvikest.
Sefiir õnnestus hästi, oli hea pritsitavusega. Maitse oli samuti hea.
Korvikeste retsept on pärit kokaraamatust A.Kalda "Tordilõik". Korvikesed deformeerusid küpsemisega, aga sefiir peitis vead ära. Järgmibe kord kasutaksin teistdsugust retsepti.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Singipirukad pärmitaignast, 20tk

Tainas: 720g nisujahu 20g presspärm 60g suhkur 60g või 10g õli 40g muna 8g sool 360g vesi täidis: 300g sink 200g juust 44g õli 100g porru Töö käik: Valmistasin pärmitaigna: sega pärm, vesi, sõelu  nisujahuja sega sool, suhkuga, lisa või/õli ja muna. Sega kõik komponendis kokku. Vamistasin täidise: prae porru, sega juurde juust ja tükeldatud sink. Tainas kerkis kahekordse mahuni. Kaalusin taigna, jagasin võrdse kaaluga tükkideks (60g). Vormisin pallideks (pallitasin). Vormisin pallid lapikuks,  Kaalusin täidise, asetasin taignale (22g).  Vormisin pirukad.  Lasin kerkida, määrisin muna-vee seguga. Märkused: Täidist oli raske vormida, pudises. Kuna juustukogus oli suur, siis töidis sulas kokku ja töidise ja piruka vahel oli suur õhuvahe. Osad pirukad kerkisid üle, sest ahju mahtus korraga 7 pirukat. Tainas oli hästi vormitav, elastne. Pirukate maitse oli hea, järgmine kord lisaksin sideaineid täidisele (nt sulatatud juust) ...

Nutella kringel

Nutella kringel Retsept on pärit kokaraamatust: E. Pärtel "Küpsetaja käsiraamat." Tainas: 0,5kg nisujahu 0,007kg kuivpärm 1 muna 0,065kg suhkur 0,1kg või, toasoe 0,150kg piim 0,5 tl sool täidis: 0,230kg Nutella kreem määrimiseks muna  Töö käik: Kaalu ained. Lahusta pärm käesoojas piimas, sega kuivainete hulka. Lisa või ja sega siidiseks taignaks. Lase tainas kerkida kahekordseks. Rulli tainas ristkülikukujuliseks, määri peale toasoe -nutella kreem.  Keera tainas rulli ja vormi kringliks. Lase kerkida, määri munaga. Küpseta 200C juures, kuni tikuga katsudes on küps. Märkused: Kergesti vormitav tainas rikkalik maitse.

Juuretisega peenleib

Retsept saadud koolist: Esimene leivategu koostis: keet (rukkijahu, vesi, köömned) tainas: rukkijahu nisujahu, sool, suhkur, vesi, juuretis pärm, keet Kõigepealt tuleb valmistada keet ehk keev vesi segada rukkijahu ja köömnetega ning lasta min 1h seista. Siis segada omavahel kõik ülejäänud ained. Teine leivategu Panna kerkekorvi ja lasta kerkida vähemalt 1h. Küpsetada 50 minutit, 220-200C juures langeva temperatuuriga. Märkused: Esmene kord tulid leivad välja täiuslikud. Kuna teisel korral kasutasin rukkikroovjahi rukkipüüli asemel, siis oli toode mahult väiksem, sest vormist välja võttes tainas langes veidi alla. Maitse oli väga hea ja välimus kena.