Otse põhisisu juurde

Praktika kokkuvõte

Olin praktikal kahes pagariäris: Kotzebue Bakery´s ja Kalamaja Pagariäri

Kotzebue Bakery on väike pagarikoda, mis toodab käsitööna juurtisega leibu ja saiu. Pagariäri avati 2017a suvel. Peamised kliendid on restoranid, turud ning mahetoodete poed. Toodangut saab osta ka pagarikojas kohapeal.
Kõik tooted valmivad kohapeal naturaalsest toorainest käsitööna.Valikus on juuretisega rukkileib, tatra hapusai, spelta hapusai, jalopeno-cheddari hapusai, brioch, hot dogi saiad, potisai ja kaneelisaiad.

Praktika käigus sain osaleda kõikides tööprotsessides:
Hommik pagarikojas algab hapusaiade küpsetamisega, Hapusaiad eemaldatakse kerkevormidest. Kohe tehakse valmis hapusaiade taignad. Samal ajal puhastatakse kerkevormid jahust ning pannakse kuivama.
Valmistatalkse potisaia tainas ja briochi tainas. Vastavalt tellimusele tehakse ka hot dogi saiu.
Hapusaiade tainast venitatakse korduvalt. Enne saiade vormimist ümardatakse taignapallid ning siis vormitakse spetsiaalse tehnikada saiadeks. Saiad pannakse kerkevormidesse ning asetatakse üleöö külmikusse, need küpsetatakse järgmisel hommikul.
Sain ise valmistada hapusaiad algusest lõpuni ning minu hinnangul oli tulemus väga hea- tainas õnnestus ning valmis tooted õnnestusid.
Ebaõnnestumisi oli samuti- esialgu hot dogi saiu vormides oli keeruline tainast ühtlase pingega vormida ning kerkimisel muutusid tooted ebaühtlaseks. Samuti ei omandanud ma kraba abil tainapalli ümardamise tehnikat, tainapall pidi saavutama pinge ning pealiskiht muutuma läikivaks. Minul see iga kord ei õnnestunud.


Praktika juhendajad olid väga abivalmid, julgustavad ning entusiastlikud. Mind kaasati peaaegu kõikidesse tööprotsessidesse ning julgustati iseseisvalt erinevaid töövõtteid kasutama. Õppisin väga palju ning sain teada palju juuretisega taina kohta.

Kalamaja Pagariäri
Kalamaja Pagarikoda on väike ettevõte, mis asub Tallinnas. 
Ettevõttel on kaks müügikohta, pagarikoda Jahu tänaval ning esindus Eerika tänaval Arsenali keskuses. 
Kalamaja Pagarikoja firmamärgiks on puhtast toorainest soojad saiad-pirukad ning on üle linna tuntud heade toodete poolest. 
Mina olin praktikal Jahu tänava Pagarikojas, milles toodetakse nii saiakesi-pirukaid kui ka torte, kooke, keekse ja küpsiseid. 
Leibu-sepikuid valmistatakse Arsenali esinduses.
Enamuse oma praktikast veetsin kondiitriosakonnas, sest seal oli rohkem ruumi ja abivajadus suurem. Sain siiski viibida ka pagariosakonnas ning proovida-vaadelda pirukate vormimist, lehtaina valmistamist ning õhikute vormimist.
Konditriosakonnas aitasin kaasa kõikides töödes, aga peamiselt valmistasin küpsiseid, keekse ja erinevaid tainaid. 
 Enamus tooteid õnnestusid ning olid nii välimuselt kui maitselt vastavuses tootekirjeldusega.
Mitmed tooted ka ebaõnnestusid: näiteks mandli-võibiskviidi küpsistel jäi nisujahu lisamata ning  selle avastasime alles ahju pannes, kui tooted üles sulasid. Samuti ebaõnnestus vastlakuklite täitmine- moos peale toodete transporti vajus täidisest välja.

Juhendajad olid väga positiivsed, toetavad ning julgustasid proovima ka keerukamaid ülesandeid (nt keedutainast valmistama). Sain juurde palju uusi teadmisi ning praktilisi töövõtteid. Sain valmistada väga erinevaid tooteid.
Töötingimused olid väga head- avarad ruumid ning piisavalt tööpinda. 
Kahjuks ei saanud piisavalt praktiseerida väikesaiade vormimist.

Tooted, mida valmistasin kõige rohkem:
Tatra hapusai

Spelta halusai

Potisai

šokolaaditükkidega küpsised

Keeksid

erinevad tordid

Kodune praktika:

Valmistasin peamiselt pagaritooteid: saiu, leibu, küpsiseid, pirukaid ja kooke.
Proovisin koolis õpitud uusi tehnikaid ja retsepte. Kogesin nii õnnestumisi kui ka ebaõnnestumisi. 
Kõige keerulisemad tooted olid minu jaoks juuretisega tehtud tooted (rukkileivad, hapusaiad), sest juuretisetaigna tehnoloogia erineb tavapärasest pärmitaigna valmistamise tehnoloogiast.
Nutella kringel

kihiline küpsis

juuretise rukkileib

maapähklivõi küpsised

Singipirukad

Juuretisega rukkileib

Vormisai

Peenleib

Kohupiima-õuna purukook

Eneseanalüüs ettevõttepraktikale
Minu tugevaimad küljed
  • meeskonnatöö oskus
  • soov õppida. 
Nõrgad küljed
  • puudulikud tehnlised oskused
  •  valed sisseharjunud töövõtted. 
Tänu oskuslikule juhendamisele sain ettevõttepraktikal mitmeid uusi teadmisi ja tehnilisi  oskuseid.
Antud praktika võimaldas mul täita endale seatud eesmärki- saada ettekujutus pagariäri igapäevarutiinist ning omandada uusi tehnilisi oskuseid.

Eneseanalüüs kodupraktikale:  
Usun, et oma isiksuseomadustelt ja hoiakutelt sobin töötama pagari erialale. Pean ennast heaks meeskonnatöötajaks, aga suudan töötada ka üksi.
Olen loominguline, kuid täpne inimene. 

Mulle meeldib oma kätega luua- valmistada taignatooteid või kaunistusi.
Pean kinni hügieenireeglitest ning  hindan kõrgelt efektiivsust. 

Kodupraktika andis võimaluse lihvida omandatud oskusi ning praktiseerida õpitud teooriat.

Tänan!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Singipirukad pärmitaignast, 20tk

Tainas: 720g nisujahu 20g presspärm 60g suhkur 60g või 10g õli 40g muna 8g sool 360g vesi täidis: 300g sink 200g juust 44g õli 100g porru Töö käik: Valmistasin pärmitaigna: sega pärm, vesi, sõelu  nisujahuja sega sool, suhkuga, lisa või/õli ja muna. Sega kõik komponendis kokku. Vamistasin täidise: prae porru, sega juurde juust ja tükeldatud sink. Tainas kerkis kahekordse mahuni. Kaalusin taigna, jagasin võrdse kaaluga tükkideks (60g). Vormisin pallideks (pallitasin). Vormisin pallid lapikuks,  Kaalusin täidise, asetasin taignale (22g).  Vormisin pirukad.  Lasin kerkida, määrisin muna-vee seguga. Märkused: Täidist oli raske vormida, pudises. Kuna juustukogus oli suur, siis töidis sulas kokku ja töidise ja piruka vahel oli suur õhuvahe. Osad pirukad kerkisid üle, sest ahju mahtus korraga 7 pirukat. Tainas oli hästi vormitav, elastne. Pirukate maitse oli hea, järgmine kord lisaksin sideaineid täidisele (nt sulatatud juust)

Nutella kringel

Nutella kringel Retsept on pärit kokaraamatust: E. Pärtel "Küpsetaja käsiraamat." Tainas: 0,5kg nisujahu 0,007kg kuivpärm 1 muna 0,065kg suhkur 0,1kg või, toasoe 0,150kg piim 0,5 tl sool täidis: 0,230kg Nutella kreem määrimiseks muna  Töö käik: Kaalu ained. Lahusta pärm käesoojas piimas, sega kuivainete hulka. Lisa või ja sega siidiseks taignaks. Lase tainas kerkida kahekordseks. Rulli tainas ristkülikukujuliseks, määri peale toasoe -nutella kreem.  Keera tainas rulli ja vormi kringliks. Lase kerkida, määri munaga. Küpseta 200C juures, kuni tikuga katsudes on küps. Märkused: Kergesti vormitav tainas rikkalik maitse.

Rosinakringel kakaoglasuuriga

Tainas: 0,675 kg jahu 0,010 kg sool 0,068 kg pärm 0,030 kg suhkur 0,045 kg õli 0,338 kg vesi Täidis: 0,150kg või 0,3 kg rosin (leota vee-konjaki segus) 0,113 kg suhkur 0,023 kg kaneel Kate: 0,015 kgClaro pulber 0,06 kg suhkur 0,15 kg vesi Glasuur: 0,15 kg või 0,3 kg suhkur 0,09 kg piim 0,03 kg kakao 0,5 tl vaniljesuhkur 0,5 tl riivitud apelsinikoor Kaunistamiseks: mandlilaastud Töö käik: Kaalu ained. Lahusta pärm käesoojas vees, sega kuivainete hulka. Lisa õli ja sega siidiseks taignaks. Lase tainas kerkida kahekordseks. Rulli tainas ristkülikukujuliseks, määri peale toasoe või.  Raputa üle rosinatega, suru  kinni. Kata või ja rosinad kaneeli.suhkruseguga, suru kinni. Keera tainas rulli ja vormi kringliks. Lase kerkida. Küpseta 200C juures, kuni tikuga kautsudes on küps. Vakmista Claro: sega suhkur Claro pulbriga, sega keeva vee sisse ja segakuni lahus on muutunud selgeks. Hoia soojas. Valmista glasuur: pane potti glasuuri ained, kuumuta keemise