Olin praktikal kahes pagariäris: Kotzebue Bakery´s ja Kalamaja Pagariäri
Kotzebue Bakery on väike pagarikoda, mis toodab käsitööna juurtisega leibu ja saiu. Pagariäri avati 2017a suvel. Peamised kliendid on restoranid, turud ning mahetoodete poed. Toodangut saab osta ka pagarikojas kohapeal.
Kõik tooted valmivad kohapeal naturaalsest toorainest käsitööna.Valikus on juuretisega rukkileib, tatra hapusai, spelta hapusai, jalopeno-cheddari hapusai, brioch, hot dogi saiad, potisai ja kaneelisaiad.
Praktika käigus sain osaleda kõikides tööprotsessides:
Hommik pagarikojas algab hapusaiade küpsetamisega, Hapusaiad eemaldatakse kerkevormidest. Kohe tehakse valmis hapusaiade taignad. Samal ajal puhastatakse kerkevormid jahust ning pannakse kuivama.
Valmistatalkse potisaia tainas ja briochi tainas. Vastavalt tellimusele tehakse ka hot dogi saiu.
Hapusaiade tainast venitatakse korduvalt. Enne saiade vormimist ümardatakse taignapallid ning siis vormitakse spetsiaalse tehnikada saiadeks. Saiad pannakse kerkevormidesse ning asetatakse üleöö külmikusse, need küpsetatakse järgmisel hommikul.
Sain ise valmistada hapusaiad algusest lõpuni ning minu hinnangul oli tulemus väga hea- tainas õnnestus ning valmis tooted õnnestusid.
Ebaõnnestumisi oli samuti- esialgu hot dogi saiu vormides oli keeruline tainast ühtlase pingega vormida ning kerkimisel muutusid tooted ebaühtlaseks. Samuti ei omandanud ma kraba abil tainapalli ümardamise tehnikat, tainapall pidi saavutama pinge ning pealiskiht muutuma läikivaks. Minul see iga kord ei õnnestunud.
Praktika juhendajad olid väga abivalmid, julgustavad ning entusiastlikud. Mind kaasati peaaegu kõikidesse tööprotsessidesse ning julgustati iseseisvalt erinevaid töövõtteid kasutama. Õppisin väga palju ning sain teada palju juuretisega taina kohta.
Kalamaja Pagariäri
Kalamaja Pagarikoda on väike ettevõte, mis asub Tallinnas.
Ettevõttel on kaks müügikohta, pagarikoda Jahu tänaval ning esindus Eerika tänaval Arsenali keskuses.
Kalamaja Pagarikoja firmamärgiks on puhtast toorainest soojad saiad-pirukad ning on üle linna tuntud heade toodete poolest.
Mina olin praktikal Jahu tänava Pagarikojas, milles toodetakse nii saiakesi-pirukaid kui ka torte, kooke, keekse ja küpsiseid.
Leibu-sepikuid valmistatakse Arsenali esinduses.
Enamuse oma praktikast veetsin kondiitriosakonnas, sest seal oli rohkem ruumi ja abivajadus suurem. Sain siiski viibida ka pagariosakonnas ning proovida-vaadelda pirukate vormimist, lehtaina valmistamist ning õhikute vormimist.
Konditriosakonnas aitasin kaasa kõikides töödes, aga peamiselt valmistasin küpsiseid, keekse ja erinevaid tainaid.
Enamus tooteid õnnestusid ning olid nii välimuselt kui maitselt vastavuses tootekirjeldusega.
Mitmed tooted ka ebaõnnestusid: näiteks mandli-võibiskviidi küpsistel jäi nisujahu lisamata ning selle avastasime alles ahju pannes, kui tooted üles sulasid. Samuti ebaõnnestus vastlakuklite täitmine- moos peale toodete transporti vajus täidisest välja.
Juhendajad olid väga positiivsed, toetavad ning julgustasid proovima ka keerukamaid ülesandeid (nt keedutainast valmistama). Sain juurde palju uusi teadmisi ning praktilisi töövõtteid. Sain valmistada väga erinevaid tooteid.
Töötingimused olid väga head- avarad ruumid ning piisavalt tööpinda.
Kahjuks ei saanud piisavalt praktiseerida väikesaiade vormimist.
Tooted, mida valmistasin kõige rohkem:
Kõik tooted valmivad kohapeal naturaalsest toorainest käsitööna.Valikus on juuretisega rukkileib, tatra hapusai, spelta hapusai, jalopeno-cheddari hapusai, brioch, hot dogi saiad, potisai ja kaneelisaiad.
Praktika käigus sain osaleda kõikides tööprotsessides:
Hommik pagarikojas algab hapusaiade küpsetamisega, Hapusaiad eemaldatakse kerkevormidest. Kohe tehakse valmis hapusaiade taignad. Samal ajal puhastatakse kerkevormid jahust ning pannakse kuivama.
Valmistatalkse potisaia tainas ja briochi tainas. Vastavalt tellimusele tehakse ka hot dogi saiu.
Hapusaiade tainast venitatakse korduvalt. Enne saiade vormimist ümardatakse taignapallid ning siis vormitakse spetsiaalse tehnikada saiadeks. Saiad pannakse kerkevormidesse ning asetatakse üleöö külmikusse, need küpsetatakse järgmisel hommikul.
Sain ise valmistada hapusaiad algusest lõpuni ning minu hinnangul oli tulemus väga hea- tainas õnnestus ning valmis tooted õnnestusid.
Ebaõnnestumisi oli samuti- esialgu hot dogi saiu vormides oli keeruline tainast ühtlase pingega vormida ning kerkimisel muutusid tooted ebaühtlaseks. Samuti ei omandanud ma kraba abil tainapalli ümardamise tehnikat, tainapall pidi saavutama pinge ning pealiskiht muutuma läikivaks. Minul see iga kord ei õnnestunud.
Praktika juhendajad olid väga abivalmid, julgustavad ning entusiastlikud. Mind kaasati peaaegu kõikidesse tööprotsessidesse ning julgustati iseseisvalt erinevaid töövõtteid kasutama. Õppisin väga palju ning sain teada palju juuretisega taina kohta.
Kalamaja Pagariäri
Kalamaja Pagarikoda on väike ettevõte, mis asub Tallinnas.
Ettevõttel on kaks müügikohta, pagarikoda Jahu tänaval ning esindus Eerika tänaval Arsenali keskuses.
Kalamaja Pagarikoja firmamärgiks on puhtast toorainest soojad saiad-pirukad ning on üle linna tuntud heade toodete poolest.
Mina olin praktikal Jahu tänava Pagarikojas, milles toodetakse nii saiakesi-pirukaid kui ka torte, kooke, keekse ja küpsiseid.
Leibu-sepikuid valmistatakse Arsenali esinduses.
Enamuse oma praktikast veetsin kondiitriosakonnas, sest seal oli rohkem ruumi ja abivajadus suurem. Sain siiski viibida ka pagariosakonnas ning proovida-vaadelda pirukate vormimist, lehtaina valmistamist ning õhikute vormimist.
Konditriosakonnas aitasin kaasa kõikides töödes, aga peamiselt valmistasin küpsiseid, keekse ja erinevaid tainaid.
Enamus tooteid õnnestusid ning olid nii välimuselt kui maitselt vastavuses tootekirjeldusega.
Mitmed tooted ka ebaõnnestusid: näiteks mandli-võibiskviidi küpsistel jäi nisujahu lisamata ning selle avastasime alles ahju pannes, kui tooted üles sulasid. Samuti ebaõnnestus vastlakuklite täitmine- moos peale toodete transporti vajus täidisest välja.
Juhendajad olid väga positiivsed, toetavad ning julgustasid proovima ka keerukamaid ülesandeid (nt keedutainast valmistama). Sain juurde palju uusi teadmisi ning praktilisi töövõtteid. Sain valmistada väga erinevaid tooteid.
Töötingimused olid väga head- avarad ruumid ning piisavalt tööpinda.
Kahjuks ei saanud piisavalt praktiseerida väikesaiade vormimist.
Tooted, mida valmistasin kõige rohkem:
Tatra hapusai |
Spelta halusai |
Potisai |
šokolaaditükkidega küpsised |
Keeksid |
erinevad tordid |
Kodune praktika:
Valmistasin peamiselt pagaritooteid: saiu, leibu, küpsiseid, pirukaid ja kooke.
Proovisin koolis õpitud uusi tehnikaid ja retsepte. Kogesin nii õnnestumisi kui ka ebaõnnestumisi.
Kõige keerulisemad tooted olid minu jaoks juuretisega tehtud tooted (rukkileivad, hapusaiad), sest juuretisetaigna tehnoloogia erineb tavapärasest pärmitaigna valmistamise tehnoloogiast.
Nutella kringel |
kihiline küpsis |
juuretise rukkileib |
maapähklivõi küpsised |
Singipirukad |
Juuretisega rukkileib |
Vormisai |
Peenleib |
Kohupiima-õuna purukook |
Eneseanalüüs ettevõttepraktikale:
Minu tugevaimad küljed:
- meeskonnatöö oskus
- soov õppida.
- puudulikud tehnlised oskused
- valed sisseharjunud töövõtted.
Antud praktika võimaldas mul täita endale seatud eesmärki- saada ettekujutus pagariäri igapäevarutiinist ning omandada uusi tehnilisi oskuseid.
Eneseanalüüs kodupraktikale:
Eneseanalüüs kodupraktikale:
Usun, et oma isiksuseomadustelt ja hoiakutelt sobin töötama pagari erialale. Pean ennast heaks meeskonnatöötajaks, aga suudan töötada ka üksi.
Olen loominguline, kuid täpne inimene.
Mulle meeldib oma kätega luua- valmistada taignatooteid või kaunistusi.
Pean kinni hügieenireeglitest ning hindan kõrgelt efektiivsust.
Kodupraktika andis võimaluse lihvida omandatud oskusi ning praktiseerida õpitud teooriat.
Tänan!
Tänan!
Kommentaarid
Postita kommentaar